Scott Kelly, un veteran al NASA, care a petrecut mai mult de 180 de zile în spaţiu şi astronautul rus, Mikhail Kornienko, vor pleca în 2015 către ISS, unde vor rămâne timp de un an. Ţelul principal al acestei misiuni este acela de a determina efectele unei şederi de lungă durată, în spaţiu, asupra corpului uman.
Până acum, de-a lungul a 12 ani, oamenii de ştiinţă au monitorizat staţionările de scurtă durată, de la bordul ISS şi au observat că acestea pot avea repercusiuni la nivelul masei musculare şi a densităţii osoase. În prezent, recordul de zile petrecute în spaţiu, fără întrerupere, este de 215 zile. Cu toate acestea, acum, când agenţiile spaţiale se gândesc să trimită astronauţi mai departe de orbita joasă a Pământului, specialiştii vor să cunoască modul în care microgravitaţia afectează oamenii pe termen lung.
Cercetări anterioare au inclus, printre efecte, şi probleme de vedere sau redistribuirea lichidelor din organism. De asemenea, răul de mişcare poate fi atât de server încât întreaga misiune să aibă de suferit.